Intuiţia: sursa inteligenței spirituale în leadership
iunie 28, 2016MENTORAMA. Trainer, consultant, coach sau business mentor?
ianuarie 19, 2017Am fost mereu aproape, am oferit sprijin, am transferat din experienţa mea către echipe şi am învăţat, la rândul meu, lucruri noi de la oameni. Mentoratul de business înseamnă experiență, transfer de know how și evoluție.
Să vedem, aşadar, ce este un mentor şi ce face el. În business, primul lucru pe care-l face mentorul este de a pune un diagnostic: evaluează situația dată, potenţialul şi aspiraţiile, atât la nivelul individului, cât şi la nivelul organizației. Mentorul trece informaţiile prin filtrul propriei experienţe, integrându-le într-un tot unitar, apoi transferă bune practici, construind din interior, împreună cu clientul, folosind resursele – valorile de care dispune în acel moment. Mă străduiesc întotdeauna să fiu un prieten bun pentru antreprenori, lideri şi manageri şi îi încurajez mereu să construiască pe propria viziune și pe propriile resurse, ascultându-și intuiția și ținând cont de vocea interioară a organizației. Sfaturile mele nu se bazează pe teorii, ci pe exemple din practică, deschizându-le astfel oamenilor noi căi de abordare. Am grijă să creez premisele optime pentru ca fiecare să-şi găsească soluțiile potrivite pentru business, strategiile cu care să se identifice atât ei, cât și echipa.
Cele trei esențe care dau valoare mentoratului sunt experiența, împărtășirea și încrederea. Mentoratul nu se învaţă, este un dar. El vine odată cu experienţa. Tocmai de aceea, nu poate fi un simplu job, ci este o relaţie voluntară şi informală pe termen lung. Mentorul este un prieten, iar agenda de lucru este flexibilă, permanent deschisă. Cele mai reuşite proiecte de business mentoring pe care le-am realizat au fost cele din categoria S.O.S. Afacerea mea!, tocmai pentru că acest tip de parteneriat îi asigură antreprenorului asistenţă pe termen lung.
Un business mentor este o persoană cu experienţă notabilă în business, care a condus companii din diverse industrii şi care are suficientă cazuistică în spate pentru a veni cu soluţii la orice provocare dintr-o organizaţie. Reuşeşte să facă asta tocmai pentru că puţine sunt situaţiile cu care nu s-a confruntat pe tot parcursul carierei sale profesionale. Are viziune integrată asupra businessului, cunoaşte strategie, dezvoltare şi transformare organizaţională. Complementar altor instrumente de dezvoltare, având ca diferenţiator major viziunea integrată asupra businessului, mentoratul dezvoltă implicit şi oamenii din organizaţia care este în program.
Un business mentor integrează toate elementele businessului tău şi te ajută să-ţi profesionalizezi afacerea, învăţând din cazuri reale, prin transfer de know how. El nu îți spune CE să faci, ci îţi arată practic CUM să faci, construind pe propriile tale resurse şi pe specificul businessului tău. Mentorul lucrează cu antreprenorul în propria lui organizație, zi de zi, adesea săptămâni sau chiar luni de-a rândul, depinde de problemele specifice ale fiecărei companii. Cea mai mare satisfacție în mentorat este să vezi că oamenii își recapătă încrederea în propriile forțe și în propriul business și merg înainte singuri pentru că de-acum chiar pot face totul și singuri.
Ca business mentor, ofer celor cu care lucrez șansa de a-și salva, reinventa, dezvolta, transforma afacerile şi de a se transforma pe ei înșiși, ca lideri şi manageri, ca oameni.
(articol publicat în Cariere, în data de 12 ianuarie 2017)